Híred, infód van Hévízzel kapcsolatban?
Küldd el nekünk, és feltesszük az oldalra!

Szántó T. Gábor kapta a Hévíz folyóirat irodalmi díját

Szántó T. Gábor író, költő, a Szombat című folyóirat főszerkesztője vehette át szerdán a Hévíz irodalmi folyóirat idei díját A leghosszabb éjszaka című novellájáért.

Szerző: MTI
A díjátadó alkalmából Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy az önkormányzat 2011-ben döntött úgy, hogy megújítja a két évtizede létező folyóiratot, 2012 óta Szálinger Balázs költő a kiadvány főszerkesztője.

A Hévíz folyóirat irodalmi díját - amelyet az önkormányzat alapított - harmadik alkalommal adták át, s mint minden esztendőben, ezúttal is az előző évfolyam lapszámaiban publikált írásokból választotta ki a bíráló bizottság a díjra érdemes alkotást.

Cserna-Szabó András, a lap szerkesztője felidézte, hogy Szántó T. Gábor A leghosszabb éjszaka című novellája a történelem "sűrítése", egyetlen napban benne van Közép-Európa 20. századi története. Szálinger Balázs ugyanakkor arról beszélt, hogy a díjazott novella "nem beszél, hanem ábrázolja" a történelmet az irodalom eszközeivel.

A novellában egy felvidéki magyar házaspár szerepel, akiket a második világháború utáni Magyarországra telepítenek ki. Amikor új lakóhelyükre viszik őket, a vályogházban ott találják még azt a kitelepítésre váró sváb családot, amelynek tagjaiért csak másnap jönnek, hogy elszállítsák őket Németországba, így kénytelenek egy fedél alatt tölteni az éjszakát.

Hévíz Város Önkormányzata Hévíz Irodalmi Díjat adományozott Szántó T. Gábornak. A szerző a Hévíz folyóirat 2014/1. számá...

Posted by Hévíz folyóirat on 2015. május 27.


Korábbi hírek